– En lettelse å gi slipp selv om det har betydd mye

Bent Åserud har sittet i sjefsstolen til Norsk munnharpeforum siden 2008. Nå gleder han seg til å kunne være med på kurs og utvikle seg som munnharpespiller. Foto: LENA KNUTLI.

Bent Åserud gir seg etter 15 år som leder for Norsk munnharpeforum.

Av Veronika Søum

– Det har vært veldig interessant og morsomt. Jeg har opplevd mye og blitt kjent med mange interessante mennesker, og fått gode venner i miljøet. Det er en nerdete og dedikert gjeng fra hele verden, og det har vært en veldig hyggelig jobb, sier Bent Åserud.

Etter å ha leda Norsk munnharpeforum siden 2008, har Bent nå gitt stafettpinnen videre til Kyrre Matias Goksøyr.

– Kyrre fikser det kjempefint, understreker han.

Nå gleder Bent seg til å slippe å våkne med at arbeidsoppgaver knytta til munnharpeforumet farer gjennom hodet hans.

Men det blir ikke helt stille ennå; Bent er fortsatt varamedlem i styret, og det er nok av arrangementer som den tidligere styrelederen er involvert i.

Liten tid til å fordøye

For det er ingen tvil om at aktivitetsnivået til forumet har tatt seg kraftig opp under Bents ledelse.

I tillegg til den årlige festivalen i september, som er nedfelt i statuttene til Norsk munnharpeforum, tok Bent, sammen med Stein Villa, initiativ til smikurset på Gjøvik. Det ble et samarbeids prosjekt mellom Norsk munnharpeforum og Gjøvik spelemannslag, og har blitt et årlig arrangement i mai. Musikkhelga, som det nå heter og arrangeres i år for sekstende gang, inneholder også seljefløytespikking, spillekurs på munnharpe, langeleik og kveding og annet.

Han har også vært med å danne Klangen før fela, som arrangeres annethvert år i Oslo.

Bent har dessuten jobba for at det ble skrevet bestillingsverk for munnharpe av Anne Hytta og Eivind Buene til NMFs 25-årsjubileum på Riksscenen. Dette fulgte opp Arne Norheims bestillingsverk til 10-årsjubileet, som Svein Westads initierte.

– Det har toga framover, jeg har nesten ikke klart å fordøye noe før den neste tingen må planlegges. Vi har planlagt over et år i forveien, egentlig bør vi ha tenkt på det neste festivalstedet før vi møtes til årets festival, forteller han.

Selv om styret som regel er arrangementskomiteen med styrelederen i spissen, er Bent opptatt av at flere må være med og bidra i en såpass liten organisasjon.

– Når få fra styret har kunnet bidra, har jeg vært nødt til å se meg rundt og trekke inn andre folk. Det er viktig at det er flere enn styret som drar lasset. Hvis ingen blir med, blir det ikke noe. Norsk munnharpeforum er fortsatt dugnadsbasert, sier han.

Gleder seg til å gå på kurs igjen

Og dugnadsånden sto sterkt da Norsk munnharpeforum ble danna.

Bent var i Fagernes under den første festivalen i 1995, og han var der i 1998, da eventyret om Norsk munnharpeforum begynte.

– Vi var ti-tolv stykker som satt igjen; Bernhard Folkestad, John Melhus, Munnharpe-Jacob (Jacob Lavoll), Svein Westad, Rolf Karlberg, Ånon Egeland, Erik Røine, Rune Åserud og flere. Vi bestemte oss for å lage et forum, fordi vi så at det trengtes en avløsning etter at det hadde blitt arrangert festival i Fagernes tre år på rad. Vi ringte lur- og bukkehornlaget, og nærmest blåkopierte deres statutter.

– Broren min Rune var med i det første styret. Han lagde munnharpelogoen og andre bidro på sine måter, forteller han.

Da broren døde i 2006, ble det etter hvert naturlig for Bent å engasjere seg mer i forumet. Og i 2008 ble han valgt som leder, etter å ha vært i styret noen år.

Nå gleder Bent seg til å kunne gå på kurs og lære mer. Han er også fornøyd med at det digitale munnharpebladet har kommet i gang.

– Jeg tenker at det er limet i forumet, hvis ikke kan vi risikere at vi går fra festival til festival uten å ha annen kontakt, det blir veldig lite. Medlemsbladet har helt fra starten vært viktig. Jeg håper folk venner seg til den nye måten å lese det på.

Forrige
Forrige

Bli bedre kjent med vår nye styreleder

Neste
Neste

Slått under lupa: Skjoldmøyan